OnkkiBlog

Nuorkauppakamari – työelämäverkostojen Graalin malja

Meillä kaikilla nuorkauppakamarilaisilla on oma syymme, miksi olemme lähteneet mukaan toimintaan. Itselleni se oli se, etten tuntenut Oulusta yhtään ketään kun muutin tänne kolme vuotta sitten pitkän ulkomailla asumisen jälkeen. Halusin tutustua ihmisiin, halusin tutustua Ouluun kaupunkina ja halusin kouluttautua. Nuorkauppakamarista minulla itselläni oli vahva mielikuva juuri kouluttautumisjärjestönä. Se oli minun syyni lähteä mukaan. Kun juttelen kamarimme nykyisen jäsenistön kanssa, meillä kaikilla on ollut erilaisia kimmokkeita hakea juuri nuorkauppakamariin. Osalle se on työelämätaitojen oppiminen, osalle projektitoiminta, osalle oman asuinympäristön kehittäminen, osalle liiketoimintaverkostojen laajentaminen ja osalle uusien ystävien saaminen. Minä ajattelin lähteväni mukaan, jotta pääsen kouluttautumaan.

Viimeisen muutaman vuoden aikana olen saanut uusia asiakkaita, joiden kanssa olemme samalla aaltopituudella ensimmäisestä lauseesta saakka.

Koejäsenhaastattelussa ja kaikille uusille jäsenille tarjottavassa Start-koulutuksessa käteni tärisivät, kun en ollut tottunut esittelemään itseäni suomeksi muiden ihmisten edessä. Nyt kolme vuotta myöhemmin on hauska peilata omia mielikuvia siihen, mitä olen tältä toiminnalta saanut. Olin toimintaan tullessani vasta yritykseni perustanut paluumuuttaja, jolla ei ollut Suomessa minkäänlaisia verkostoja. Ajattelin Oulun Nuorkauppakamaria vastapainona työlleni – paikkana, jossa minun ei tarvitse olla Japani-asiantuntija, ja jossa saisin vain rauhassa opiskella lisää mielenkiintoisia juttuja ja oppia suomalaisesta työelämäkulttuurista. Onneksi muutamissa sivulauseissa tulin maininneeksi, että yritykseni auttaa länsimaisia yrityksiä Japanin markkinoille. Ja onnekseni tämä maininta tavoitti monia nuorkauppakamarilaisia, jotka kertoivat viestiä eteenpäin. Viimeisen muutaman vuoden aikana olen saanut uusia asiakkaita, joiden kanssa olemme samalla aaltopituudella ensimmäisestä lauseesta saakka. Olen saanut japanilaisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, joista ikäiseni nuori yrittäjänainen ei voisi Aasiassa haaveillakaan. Kaksi hyvää ystävääni on perustanut yrityksen, ja paras ystäväni saanut ihan mielettömän työpaikan. Ja kaikki tämä on nuorkauppakamaritoiminnan ansiota.

Nuorkauppakamaritoiminnan kautta meillä kaikilla on mahdollisuus luoda kansainvälisiä liiketoimintaverkostoja sekä elinikäisiä ystävyyksiä ympäri maailman. Tässä kuvassa olemme Japanissa ystävyyskamarimme, JCI Higashi-Osakan, 60-vuotisjuhlissa. Oulun Nuorkauppakamarin edustajat vasemmalta oikealle ovat Riikka Pohjanen (PRES 2016), tuolloin juuri koejäseneksi liittynyt Ulla Pirkola (PRES 2020) sekä Elena Oikarinen (PRES 2017).


Nuorkauppakamaritoiminnan kautta meillä kaikilla on mahdollisuus luoda kansainvälisiä liiketoimintaverkostoja sekä elinikäisiä ystävyyksiä ympäri maailman. Tässä kuvassa olemme Japanissa ystävyyskamarimme, JCI Higashi-Osakan, 60-vuotisjuhlissa. Oulun Nuorkauppakamarin edustajat vasemmalta oikealle ovat Riikka Pohjanen (PRES 2016), tuolloin juuri koejäseneksi liittynyt Ulla Pirkola (PRES 2020) sekä Elena Oikarinen (PRES 2017).

Aktiivinen nuorkauppakamaritoiminta ei aina päästä helpolla. Haluamme aidosti vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan, ja järjestämme projekteja ja toimintaa, jotka vaativat jäsenistöltämme osallistumista. Oulun Nuorkauppakamarilla näitä ovat mm. vuosittainen lasten ja nuorten liikuntatapahtuma Liikukko Nää?, valiokuntatyöskentely Oulun Kauppakamarin valiokunnissa, alueen elinvoimaa edistävien seminaarien ja työpajojen järjestäminen sekä hallitustyöskentely. Ensimmäinen oma projektipäällikkyyteni opetti minulle taitoja, joita hyödynnän joka päivä työssäni. Pääsen yrittäjänä tekemään töitä hyvin spesifeissä asiantuntijaorganisaatioissa, mutta nuorkauppakamarissa jouduin yhtäkkiä johtamaan ihmisiä, jotka tulevat kaikki täysin erilaisista taustoista. Olin tuolloin projektipäällikkönä nuorkauppakamarilaisten Itä- ja Pohjois-Suomen aluekokouksessa. Tuolloin jännitin sitä, mitä tiimini ajatteleekaan kaltaisestani keltanokasta, joka on vasta muuttanut Ouluun. Tietääkö se Ulla mitään mistään, ja osaako se johtaa meitä yhtään? Nyt tuosta kolme vuotta sitten yhdessä töitä tehneestä tiimistä löytyy sekä asiakkaitani, yhteistyökumppaneitani sekä yrittäjiä, joilta minä olen ostanut palveluita.

Meillä kaikilla nuorkauppakamarilaisilla on oma syymme, miksi olemme lähteneet mukaan toimintaan. Minulle se ei alunperin ollut työelämäverkostot. Innolla, aktiivisuudella ja aitoudella minäkin olen silti onnistunut luomaan ehtymättömän verkoston ihmisiä ympärilleni. Ja meillä kaikilla on se mahdollisuus, mikäli vain yritämme parhaamme.

Tänä iltana Oulun Nuorkauppakamarille valitaan ensi vuoden hallitus. Koen olevani äärimmäisen etuoikeutettu, kun olen saanut toimia kamarimme puheenjohtaja vuoden ajan. Vuosi 2020 on ollut vallitsevan maailmantilanteen vuoksi haasteita täynnä, ja olen äärimmäisen ylpeä koko jäsenistömme aktiivisuudesta näistä haasteista huolimatta. Olemme päässeet konkreettisesti olemaan osa Oulun alueen elinvoimaisuuden ylläpitoa. Ensi vuoden tekijöillä on hyvät saappaat vastaanotettavaksi, sillä tämän vuoden hallitusjengi, projektipäälliköt sekä koko jäsenistö on tehnyt ihan timanttista duunia. Äärimmäisen paljon onnea ja tsemppiä kaikille ensi vuoden tekijätyypeille!

Ulla Pirkola

Ulla Pirkola

Kirjoittaja on vuoden 2020 Oulun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin